Tips för perfekt odling

Det finns massor av att odla, och massor av tips hur man ska odla det. Vi ska gå igenom några populära tips, lärdomar och tumregler här.

Färskpotatis

Färskpotatis ska man börja med redan i april. Sätt ett par potatisar i en kruka eller en vanlig hink med bra jord i.

Zucchini

Samma här, sätt en Zucchini  i en kruka inomhus och plantera i krukor i maj.

Eftersom vår sommar är så kort, så måste en del växter odlas upp inomhus för att hinna ge skörd. Tomater i mitten av april, zucchini och sojabönor i mitten av maj. När häggen blommar är det tillräckligt varmt att sätta ut dom utomhus.

Växelbruk

Växelbruk är ett bra sätt för att ha god och bra jord. För att undvika sjukdomar så ska man vänta tre år innan man planterar samma växtsort på samma plats. Detta gör att man också måste hitta nya växter hela tiden, vilket är bra för kreativiteten.

Vanliga problem

Fåglar är alltid ett problem, i alla fall mot frön. En fiberduk skyddar bra för sallad och bönsådden. En fågelskrämma kan vara på sin plats också. Det finns kopior på falkar och andra rovfåglar som fungerar väldigt bra.

  • Frosten är ett annat problem. Även här kan en fiberduk hjälpa och skydda potatisblasten.
  • Sniglar är också ett problem. De trivs tyvärr under fiberdukar, så det som löste ett problem skapar ett annat. Man får ta bort den en och en själv.
  • Ogräs är ett lite problem. Man får helt enkelt rensa och rensa.

Andra saker att tänka på

Ha en porös och uppluckrad jord. Denna jord är varmare än en kompakt. Och vattnet rinner enklare ut. Sen behövs sol och vatten.

När du vattnar så använd kallt eller ljummet vatten, inte hett vatten. Var inte rädd att vattna för mycket. Det behövs så vattnet tränger ner i jorden. Då söker sig växtens rötter neråt, och växten blir stabilare och växer mer.

Växter i kruka behöver mer vatten än växter i en rabatt. Den lilla krukan gör att jorden snabbt torkar ut. Men då man vattnar oftare så lakas jorden istället ut. Så se till att gödsla också. Finns bra gödselgivare och små näringsstavar som man kan sätta ner i jorden. Pinnarna avger näring varje gång plantan vattnas, och en pinne räcker i cirka två månader, och längre än så behöver man sällan gödsla. Ge aldrig näring för tidigt, då kan växten dö.