Odlingstips

Här kommer en del odlingstips. Jag har delat upp det i olika områden, som redskap, kärl, jord och sorter. Gröna fingrar räcker tyvärr inte bara om du ska få en fin trädgård. Det behövs en del arbete och att man har goda kunskaper om olika växter.

Redskap

Bra verktyg är halva jobbet sägs det. Det stämmer väldigt bra inom odling. Ett måste är en bra spade och en bra grep. Gärna olika storlekar, en stor och en handspade och en handkratta. Du måste också ha en bra sekatör, köp en med bra kvalitet och som är lättanvänd. Den kommer användas mycket så det lönar sig. Det finns mycket annat, men det kan vänta i början. Ogräsrensare brukar vara nästa sak som är bra, gör det mycket enklare att få bort ogräs. Man kan också skära av dom längre ner vid roten, så det tar lite längre tid för ogräset att komma tillbaka.

Odlingskärl

Så krukor kan man göra av nästan vad som helst, gamla mjölkförpackningar, toarullar, glasslådor eller skokartonger. Mycket förpackningsemballage från vanliga mataffären blir plötsligt användbart. Köper du kryddor i krukor ska du givetvis spara dessa småkrukor.

Man kan ofta hitta mycket bra krukor på nätet, till exempel Tradera eller Facebook grupper för köp och sälj. Där kan du hitta mycket fina krukor till vrakpriser. Det är också roligt att gå runt och titta i secondhandbutiker. Även loppmarknader har krukor. Finns det pengar, så är det ju inga problem köpa nya krukor. Där finns alla möjliga priser. Det finns designade jättedyra krukor i stainless steel, snygga, men en vanlig billig kruka gör jobbet exakt lika bra.

Terakottakrukor är fina men suger mycket vatten, så dem får du vattna oftare.

Planteringskrukor ska användas när man planterar skolar upp plantor eller sticklar. Fyrkantiga större planteringskrukor kallas perennkrukor. De mindre kallas sticklingskrukor. Stora och djupa planteringskrukor kallas roskrukor.

Ofta kan du använda planteringskrukor under många år framåt. Ska de slängas så sorteras de under platsavfall. Miljövänligt och bra.

Jorden

Jorden är viktig. Du kan dock klara dig bra med en billig jord från den vanliga mataffären. Kvalitetsjord är dyrt, och skörden kan bli uppemot dubbelt så stor. Men börja med en billig jord tills du har lärt dig grunderna.

Ett tips är att köpa storpack. Det finns 50 liters jordsäckar för balkonglådor. Den innehåller mera lera, vilket gör jorden mer fuktig och då behöver den inte vattnas lika ofta.  Det kan vara en bra investering att köpa sån jord om du har en balkong i solläge.

Har du mycket ogräs i ditt land så kan du ta dit ett par pallkragar som du kan odla i. Bottten på pallkragen ska tackas av väv, placera pallkragen direkt på ogräset och fyll på med jord.

Frön

Det finns tusentals olika frön. Från alla möjliga växter och grönsaker. Tänk på att fröna ska passa vårt nordiska klimat bara. När du väl har köpt ett antal bra fröer så ska de sås. Det är lite olika djup beroende på fröna, läs på påsen vad som gäller. När du har sått fröna så ska du vattna jorden. Täck därefter krukorna med plastfolie som spänns fast med en gummisnodd.

Grönsakssorter

Gillar du grönsaker, och vill odla dom själva så kommer några tips här. För balkongen passar tomat, basilika, gräslök och mynta. Ju soligare balkong desto bättre. Tomater måste ha mycket sol, så är det skugga så undvik tomater. Kryddor är inte lika känsliga för hur mycket solljus de får. Prova också på att odla vaxbönor och sockerärter. Då slipper du köpa dyra sugarsnaps från Kenya.

Har du en jordlott så kan du satsa på rädisor, rödbetor, sättlök, vaxbönor och spenat. De är mycket enkla att sköta. Det är bara att så och vattna. Vitlök och jordärtskockor är det ännu enklare. Peta ner dem i jorden på hösten och skörda nästkommande sensommar.

Raberber är en jättegod grönsak. Rabarber kräm, eller att ätas råa med lite socker. Rabarbern är mycket sur, så det krävs mycket socker vid tillagning. Den syrliga smaken kommer från den för människan ofarliga äppelsyran som är flitigt förekommande i bladskaften. Titta dig omkring så hittar du säkert någon som har rabarber. Fråga om du kan för en stickling så kan du skörda nästa år och njuta av god kräm!